La xocolata!

 

La xocolata prové del cacau i proporciona compostos amb propietats beneficioses per a l’organisme.

El cacau són les llavors crues de l’arbre del cacau, el van descobrir els maies fa més de 2 mil anys.  Després de descobrir el Nou Continent el cacau va arribar a Europa i no va ser massa ven acceptat. Va ser a mitjans del segle XIX quan es va començar a industrialitzar. L’addicció de sucre va ser l’ingredient clau gràcies al qual la xocolata es va acabar adaptant al gust del Vell Continent.

Si ens centrem en les propietats nutricionals del cacau destaquem:

  • VITAMINES del grup B (B3, B6 i Ă cid fòlic)
  • MINERALS: el ferro, el magnesi i, en menor quantitat, el calci.

S’ha de tenir en compte, per això, que aquestes vitamines són sensibles a la temperatura, així que si el cacau esta sotmès a elevades temperatures, es perden.

Per a poder conservar totes aquestes vitamines i minerals del cacau a la xocolata, aquesta ha de ser com més pura possible, és a dir, les xocolates amb un % de cacau inferior al 70 gairebé no contenen cap d’aquests nutrients ja que l’excés de sucre i llet contraresta tots aquests possibles efectes beneficiosos que proporciona el cacau.

Quines propietats té el cacau?

  • Antioxidant Ă  els polifenols sĂłn els antioxidants presents en el cacau i poden tenir efectes sobre el nostre organisme de la segĂĽent manera:

– millorant la sensibilitat a la insulina

– reduint la pressiĂł arterial

– augmentant l’elasticitat dels vasos sanguinis

– reduint l’agregaciĂł de les plaquetes

Ajuda a reduir els nivells de sucre en sang Ă  semblaria que els polifenols serien els encarregats a prevenir possibles complicacions en la diabetis tipus 2.

Cal tenir en compte que si busquem aquest efecte no hem de consumir xocolata amb sucre ja que és el responsable de la resistència a la insulina.

CONSELL: per aconseguir el màxim de compostos fenòlics hauríem d’escollir el cacau que no hagi estat sotmès a elevades temperatures.

  • Provoca sensaciĂł de benestar i plaer Ă  la feniletilamina Ă©s una substĂ ncia que ajuda a millorar l’estat d’ànim i a sentir-se bĂ© ja que actua al cervell desencadenant un estat d’eufòria.
  • ContĂ© teobromina Ă  una substĂ ncia similar a la cafeĂŻna i teĂŻna, però amb menys intensitat.

Com podem escollir una bona xocolata?

El més important a l’hora d’escollir la xocolata és el percentatge de cacau.  Com més cacau, menys sucres i més saludable. El mínim de cacau que hauria de contenir una xocolata saludable és un 70%.

A continuaciĂł podem veure la relaciĂł del sucre a les xocolates depenent del % de cacau:

  • Xocolata amb un 70% de cacau: uns 30g de sucre per rajola de 100g
  • Xocolata amb un 85% de cacau: uns 14g de sucre per rajola de 100g
  • Xocolata amb un 90% de cacau: uns 7g de sucre per rajola de 100g

Per cada porciĂł d’ uns 20g, en el cas de la de 90% de cacau, estarĂ­em ingerint 1,5g de sucre aproximadament, una quantitat força reduĂŻda que no comportaria problemes.

Si aquests mateixos 20g fossin d’una xocolata del 70%; ja estarĂ­em parlant d’uns 6g de sucre, una mica menys d’un sobre tĂ­pic de cafè…

Si volem acostumar al nostre cos a aquests tipus de xocolata, és aconsellable fer-ho de manera gradual. El paladar és capaç d’adaptar-se i acabar gaudint del veritable gust de la xocolata.

Així que, celebrem com es mereix el dia internacional de la xocolata (però no amb una qualsevol)!! 

Salut i bons aliments!

Aina Llobet Ribas– Nutricionista de Grup Llobet

Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica (Col·legiada número 2228)

També et pot interessar: Alimentació i emocions en temps de crisi | Aliments que aporten una dosi extra de felicitat al confinament pel Coronavirus | Dolços estímuls| Xocolata del lloro