Dejuni intermitent: Saps en què consisteix?

QUÈ ÉS?

Sembla que aquest tipus de “dieta” hagi vingut per quedar-se però en realitat no parlem de dieta en el sentit més estricte de la paraula sinó d’un hàbit alimentari que, si s’inclou al nostre dia a dia ens farà guanyar, sobretot, salut.

Dejunar, com el seu nom indica, consisteix en no menjar durant un nombre continuat d’hores. Aquest fet no és cap novetat ja que és una cosa que s’ha fet des de sempre, fins i tot, hi ha animals que quan estan malalts decideixen no menjar.

Tot i això, nosaltres hem assumit el costum (que s’ha acabat convertint en un obligació), que hem d’esmorzar, menjar alguna cosa a mig matí, dinar i menjar i menjar…

QUINS TIPUS DE DEJUNI HI HA?

Segurament, ni que sigui de manera inconscient, moltes persones ja hem realitzat algun tipus de dejuni ja que si, per exemple, sopem aproximadament a les 9 del vespre i no mengem res fins les 9 del matí, hauran passat 12 hores en les quals haurem deixat descansar l’intestí. Aquest seria el més habitual, el de 12h de dejuní – 12 hores d’ingesta, però n’hi ha d’altres com ara el 16h – 8h. Aquest consisteix en no alimentar-nos durant 16 hores i fer-ho durant 8. El més habitual en aquest dejuni és saltar-se el sopar. També tenim el 24h – 24h que seria dejunar durant tot un dia. El solen fer persones acostumades afer dejunis i és aconsellable fer-lo sota supervisió d’un professional.

 QUINS BENEFICIS TÉ?

 • La neteja de l’intestí: Nosaltres tenim dos tipus de moviments, un associat a menjar i l’altre al dejuni. Quan mengem es produeixen uns moviments peristàltics que fan que l’aliment vagi avançant a través de l’intestí i quan dejunem, al cap de 90-120 minuts d’haver menjat, s’activa un procés de neteja periòdica que “escombra” totes les restes que han quedat a l’intestí. Si estem tota l’estona menjant no podrà ser possible el procés d’auto neteja i això ens podria fer ser més propensos a tenir sobrecreixement bacterià ( més quantitat de bactèries dolentes a l’intestí), i provocar símptomes com ara inflor, més gasos…
 • Reforça el sistema immune.
 • Millora la sensibilitat a la insulina.
 • Redueix els triglicèrids en sang.
 • Redueix els marcadors d’inflamació.
 • Augmenta el metabolisme.
 • Disminueix l’ansietat.

 QUÈ PODEM PRENDRE?

 • Aigua
 • Brous de verdures o de pollastre
 • Kèfir d’aigua
 • Infusions
 • Kombutxa

 AMB QUINA FREQÜÈNCIA ES POT FER?

Es pot realitzar un cop per setmana, fins i tot cadascú a nivell personal, ho pot anar valorant. Si es fa un cop per setmana no s’han de modificar les altres ingestes.

Si es fes més freqüent (a diari, per exemple) s’haurien de modificar la resta d’ingestes del dia augmentant-ne les quilocalories.

Si no n’hem fet mai, podem començar per fer el de 12h-12h i anar augmentant les hores de dejuni progressivament.

És molt indicat fer-ho en èpoques de molt menjar, com ara per Nadal.

Per concloure, m’agradaria recordar que cap dejuni compensa el fet de menjar malament. Només trobarem beneficis amb el dejuni en cas de seguir uns bons hàbits alimentaris.

 Salut i bons aliments!

Aina Llobet – Nutricionista de Grup Llobet

Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica (Col·legiada número 2228)

També et pot interessar: Com depurar el cos després de les festes?  |  Aliments que ens ajuden amb la concentració |  Dormir com un nen per aconseguir arribar a vell | El país més prim