Com depurar el cos després de les festes?

Ha arribat el moment de depurar el cos. Els dies de Nadal, per a la gran majoria, comporten un excés de calories i d’aliments poc habitual durant la resta de l’any. Si a això li sumem la falta d’activitat tenim la combinació perfecta per guanyar entre 2 i 3 quilos de mitjana i també unes quantes digestions pesades, acidesa i alguna que altra molèstia més. En les properes línies intentarem posar-hi remei, donant consells específics per a ajudar a depurar el cos i poder, al mateix temps, perdre l’excés de pes acumulat durant aquestes festes.

Tres imprescindibles per a la depuració

• Tallar en sec els extres d’aquests dies. Evitar sucres, greixos saturats i alcohol, segurament més presents del compte aquests últims dies.
• Reprendre un estil de vida saludable i actiu. Incrementar el consum d’hortalisses, verdures, fruita, cereals (a ser possible integrals) i greixos saludables (fruits secs, alvocat, llavors, etc). Reincorporar l’activitat física al nostre dia a dia. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana uns 40 minuts diaris d’activitat física. No cal ser un esportista d’elit sinó ser una mica més actiu (pujar i baixar escales, anar a peu, agafar la bicicleta, etc.).
• Hidratar l’organisme. És importantíssim beure aigua per eliminar els excessos d’aquests dies. S’aconsella entre 1,5 – 2 litres d’aigua a dia. A part de beure aigua, podem ajudar al cos amb brous depuratius de pastanaga, ceba i porro, per exemple, o de carxofa.

Quins aliments aconsellem per depurar?

– Aliments amb poques calories (fruites i verdures), que aportin aigua i també fibra i que, per tant, ajudin a depurar sobretot el fetge.
– La poma, la pera, el raïm o el kiwi, aporten un tipus de fibra que ajuda a depurar i netejar els intestins, eliminen toxines i també ajuden a regular el restrenyiment.
– Els nabius també són una fruita aconsellable ja que disminueixen les inflamacions, poden actuar com a antibiòtics i són molt desintoxicant.
– El pomelo té un gran poder diürètic i permet eliminar moltes toxines a través de les vies urinàries.

– El carbassó conté molta aigua i també ajudarà a eliminar líquids i toxines.

– La remolatxa, el rave, la carxofa, l’api i la col són diürètiques i protectores del fetge i la vesícula biliar. Tenen un poder antioxidant molt fort cosa que ajuda a captar les toxines i eliminar-les de l’organisme.
– Incrementar els vegetals de fulla verda i proteïnes vegetals (si és proteïna animal, val més que sigui peix blanc).
– Les infusions també són una molt bona opció per ingerir líquids i ajudar a eliminar les toxines acumulades. Les més indicades serien: card marià, cua de cavall, carxofa, boldo, te verd…

Una excel·lent plat únic per fer sovint aquest gener seria quinoa amb carxofes  que, d’aquesta manera, combinem dos aliments amb propietats ideals per ajudar a la depuració de l’organisme. Les carxofes contenen una substància anomenada cinarina que estimula la producció de bilis i ajuda a desintoxicar l’organisme. A part, és un plat únic ben equilibrat on la quinoa aportarà l’energia i les proteïnes necessàries i la carxofa les propietats depuratives. Així doncs tindrem un àpat “detox” que ens ajudarà a recuperar bons hàbits de manera senzilla i deliciosa.
Malgrat que volem obtenir resultats de manera ràpida i fàcil, no és aconsellable fer dietes molt estrictes ni extremes ja que el que ens interessa és menjar bé, de manera estructurada i en calma, per a poder consolidar els resultats.
Si segueixes aquests consells de ben segur que aviat notaràs la diferència i et sentiràs un xic més lleuger i renovat.

Anima’t a seguir aquestes pautes i veuràs com guanyar salut serà una molt bona manera d’iniciar el 2020!

Salut i bons aliments!

Aina Llobet – Nutricionista de Grup Llobet

Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica (Col·legiada número 2228)

També et pot interessar: Acaben les festes, comença la depuració! (1) | Acaben les festes, comença la depuració! (2) | Després de festes… Depura’t!