La pandèmia del bikini

La febre d’aquests dies és metafòrica: les platges s’omplen de banyistes. I la pandèmia, també figurada, que recorre des del desconfinament és l’obsessió per posar-nos guapos o guapes en molt pocs dies, una mena d’operació bikini exprés. Davant d’això, dues reflexions: primer, guapo no és sinònim de prim; i segon, molta cura amb com tractem el nostre cos.

Tenim l’organisme que encara no s’acaba de trobar. Hem estat tres mesos tancats, asseguts en cadires de menjador, teletreballant en males postures i picant com mai entre hores. Molts i moltes hem guanyat pes i hem perdut líquid, ens ha tocat poc el sol i hem passat força nervis. Com una ovella en un garatge. Òbviament, hi ha poc marge de maniobra si volem treure’ns la samarreta i veure’ns fibrats i bronzejats. Jo crec que el més adient és començar a preparar l’operació bikini, però la del 2021.

I és que els experts en nutrició recomanen planificar les dietes a un any vista, el mateix que diuen els experts en activitat física a l’hora de posar-nos en forma. Si recorrem a una dieta miracle acabarem d’empitjorar la nostra salut i perdrem tot el que hem guanyat (o guanyarem tot el que hem perdut) en poc temps. Si ens volem posar en forma de cop, les lesions ens impediran gaudir-ne. Què podem fer davant d’això? D’entrada, fer el possible per sentir-nos i trobar-nos bé.

És temps de reforçar el nostre sistema immunitari, que la reclusió ha deixat sense defenses. El pebrot vermell, l’all, els gerds, el broculí o els espinacs són vegetals que, amb les seves vitamines i antioxidants, ens protegeixen de malalties comuns. També el peix blau ens pot aportar vitamines i minerals adients per a la “nova normalitat”, a banda d’aportar-nos un bon suplement de vitamina D juntament amb els ous o el formatge.

Espinacs, bròcoli, alvocat, espàrrecs i pebrots
Espinacs, bròcoli, alvocat, espàrrecs i pebrots

El sedentarisme, volgut o obligat, ens ha afectat a tots i totes durant moltes setmanes, i això també ha pogut provocar retenció de líquids, que moltes vegades ens genera una sensació d’inflor que no es correspon amb un increment de pes. Podem carregar-nos aquest malestar reduint el consum de sal i ingerint aliments rics en potassi: tomàquet, alvocat, plàtan, maduixa; o en vitamines del grup B: cereals integrals, les hortalisses com la coliflor o la patata.

Amb tot això, un consell absolutament vàlid per a tothom: si estimem el nostre cos, no el maltractem. La millor forma de sentir-nos bé amb nosaltres mateixos i mateixes és omplint el dipòsit de bona energia. Ni ens obsessionem ni ens ofeguem en un got d’aigua. Potser no serà la millor operació bikini de tots els temps però pensem-hi: si ens preocupa el nostre aspecte, tenim pocs motius per preocupar-nos.

 Ignasi Llobet, Director General de Grup Llobet

Article publicat al Regió 7, el 28 de juny de 2020

Articles relacionats: Menjant també bevem | Com depurar el cos després de les festes? | Som aquí per la patata | L’onada de calor ja és aquí. Què necessitem? | Alimentar la felicitat