Els germinats, brots plens de vida

Els germinats són tant rics en nutrients que es fan imprescindibles en una dieta sana. Contenen proteïnes, hidrats de carboni, vitamines i minerals, en definitiva, la majoria de nutrients que necessita el nostre organisme pel seu correcte funcionament.

Són veritables concentrats de vitamines (A, del grup B, C, D, E, i K) i minerals (ferro, calci, fòsfor i magnesi). Són energètics, rics en aminoàcids, clorofil·la i oligoelements però a l’hora lleugers i poc calòrics, gràcies a l’abundant presència d’aigua i fibra.

La majoria d’aquests components estan latents, protegits, per a no fer-se malbé abans d’hora. S’activen després d’estar en remull amb aigua. Els dies posteriors al naixement del brot tenen lloc una sèrie de reaccions que multipliquen exponencialment les seves propietats. Els midons es transformen en sucres simples i les proteïnes en aminoàcids. Per la seva banda, els greixos esdevenen àcids grassos lliures. Per tant, el procés predigereix els nutrients de la llavor fent-la més fàcil de metabolitzar i assimilar i fa que s’acabin convertint en superaliments.

Què passa durant la germinació?

  • El midó es converteix en oligosacàrids, per tant s’assimila més fàcilment.
  • Les proteïnes es transformen en aminoàcids simples, fins i tot alguns essencials.
  • Minerals com ara el calci, fòsfor, ferro, potassi o magnesi es multipliquen.
  • Els greixos es transformen en àcids grassos essencials.
  • Es forma clorofil·la, una substància regeneradora i desintoxicant per al nostre organisme.
  • Els oligoelements esdevenen més biodisponibles.

Quins efectes poden tenir els germinats sobre el nostre organisme?

  • Protegeixen i a l’hora activen funcions metabòliques de l’organisme.
  • Gràcies al seu poder antioxidant ajuden a mantenir el bon estat de salut de les nostres cèl·lules, alentint el procés d’envelliment d’aquestes.
  • Són molt efectius per combatre el cansament, les malalties degeneratives i l’estrès.
  • Afavoreixen el bon estat de salut de la flora intestinal i, com a conseqüència ajuden a combatre el restrenyiment.

Com es poden consumir?

Habitualment es consumeixen en cru i sencers, fins i tot incloent les fulletes i les arrels que puguin contenir. El seu sabor sol ser intens, algun germinat concret pot arribar a ser una mica picant, dependrà de l’espècie o varietat. D’altres són més delicats i de gust suau.

Cal saber que la cocció destrueix la majoria de propietats nutricionals, per això sempre s’aconsellen en amanides, entrepans, liquats, torrades vegetals… Com a element decoratiu donen molt joc, alegren i refresquen el plat, en definitiva, poden ser una molt bona opció per a les guarnicions.

No deixeu de passar ni un sol dia més sense afegir-los als vostres plats! Per animar-vos a que així sigui, us proposem una recepta per llepar-vos-en els dits 😉

Salut i bons aliments!

Aina Llobet – Nutricionista de Grup Llobet

Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica (Col·legiada número 2228)

També et pot interessar: L’amanida faraònica | Aconsegueix una pell bronzejada amb aquests aliments | Xocolata del lloro