Nutrició, dieta mediterrània i pandèmia

Com cada any des de fa 19 anys, el 28 de maig se celebra el Dia Nacional de la Nutrició (DNN), una iniciativa de la Federació Espanyola de Societats de Nutrició, Alimentació i Dietètica (FESNAD) que es repeteix anualment des del 2002.

En un any tan complex i difícil com l’actual s’ha volgut dedicar aquest dia a “La Dieta Mediterrània en temps de pandèmia, ara més que mai”, amb l’objectiu de promoure una alimentació i estil de vida saludable en una situació més necessària que mai.

És per aquest motiu que en aquest article volem fixar-nos en les característiques principals d’aquesta dieta i veure quins aspectes positius pot acabar comportant en una situació pandèmica com l’actual.

LA DIETA MEDITERRÀNIA

La dieta mediterrània ha estat reconeguda pels científics internacionals com un patró alimentari i estil de vida dels més equilibrats. Ofereix diversitat de productes que permet combinar el plaer de la taula amb l’equilibri nutricional i cultural, i tot això ho fa basant-se en la trilogia històrica del blat, la vinya i l’olivera juntament amb l’activitat física moderada.

Estudis de diversos països han manifestat el paper de la dieta mediterrània en la promoció de la salut i la prevenció de malalties com ara les cardiovasculars, la diabetis o diferents tipus de càncer, entre altres.

Per si no fos prou, la dieta mediterrània; resulta ser una de les que més convé per la salut del nostre planeta. És de les més sostenibles.

Segons un informe del Grup Intergovernamental d’Experts en Canvi Climàtic de Nacions Unides, un canvi global en la dieta enfocat a consumir més aliments d’origen vegetal, així com acabar amb el malbaratament alimentari, es plantegen com a estratègies per lluitar contra el canvi climàtic.

Si ens fixem a nivell alimentari, aquesta dieta té les següents característiques:

  • Un elevat consum d’aliments d’origen vegetal: hortalisses, fruites, fruits secs, oli d’oliva verge, llegums, cereals integrals… Si ens fixem en els aliments d’origen animal, prioritzarem els peixos i les carns blanques més magres. De manera moderada, també inclou els ous, les llets fermentades i els formatges.
  • Productes de temporada i que, preferentment, siguin productes locals.
  • Utilització de les herbes aromàtiques i les espècies: comí, romaní, llorer, pebre, orenga, farigola, menta, canyella…
  • La suma d’un gran nombre de cultures ha deixat petjada en la mediterrània i ha donat lloc a; gran riquesa i varietat gastronòmica. Són típics els plats únics ben equilibrats, com els estofats de patates i verdures amb carn o peix, els guisats a l’hivern, els empedrats de llegum i verdures a l’estiu, el cuscús amb hortalisses i petites porcions de carn, les bases de pa o pasta amb hortalissa escalivada….
  • La pràctica de l’activitat física a l’aire lliure gràcies al clima.

Els nous estils de vida de la societat han posat en perill l’adherència a aquest tipus de dieta. Les tradicionals han estat substituïdes per altres amb més calories i menys carbohidrats complexes i fibra.

També, hi ha hagut canvis de conducte que estan suposant la reducció de l’activitat física tant a la feina com en temps de lleure (televisió, internet, videojocs…). S’ha observat també que els joves estan perdent el patró alimentari característic dels països mediterranis.  Ja que consumeixen menys fruites i hortalisses fresques i han augmentat productes greixosos i rics en sucres simples.

Els beneficis demostrats per aquest tipus de dieta la fan del tot recomanable tant a casa com a fora.

CONSELLS PER SEGUIR UNA DIETA MEDITERRÀNIA: 

  • Potenciar el consum de fruites, verdures i hortalisses de temporada i proximitat.
  • Incrementar el consum de llegums i fruits secs.
  • Utilitzar l’oli d’oliva verge per cuinar i amanir.
  • Incloure sovint el pa, la pasta, l’arròs i altres cereals (si són integral molt millor) i també les patates.
  • Prioritzar el consum de peix i moderar el de carn (especialment les vermelles processades).
  • Tenir en compte l’ou com a bona alternativa de la carn o al peix.
  • Prioritzar l’aigua com beguda principal.
  • Encara que el vi sigui característic de la zona, es desaconsella el consum habitual de qualsevol tipus de beguda alcohòlica.
  • Fer activitat física de manera moderada.
  • Adaptar les quantitats i preparacions al tipus de vida, horaris, feina… per evitar ingestes copioses i reduir el malbaratament.
  • Compartir els àpats al voltant d’una taula sempre que sigui possible. Aspectes socials i de convivència estan molt vinculats a la dieta mediterrània.

LA DIETA MEDITRRÀNIA I LA PANDÈMIA

Possiblement la pandèmia actual del Covid-19 està alterant la nostra manera d’alimentar-nos. Segurament mengem pitjor i de manera més desordenada malgrat que una bona alimentació ens protegeixi del virus. El confinament, les limitacions de mobilitat i els canvis en la nostra manera de viure no són bons aliats de la dieta mediterrània. Hem de ser conscients d’això i mica en mica tornar a agafar bones pautes i rutines alimentàries.

Afortunadament, no tot és negatiu pel que fa a la relació entre la pandèmia i la dieta mediterrània. I és que els beneficis de la D.M provenen tant dels aliments que consumim com de la manera en que els mengem.

Menjar en família mantenint els costums de convivència tradicionals de la dieta mediterrània influeix en els hàbits d’alimentació dels adolescents i prevé trastorns de la conducta alimentària. La recerca estableix que algunes rutines d’ àpats familiars com ara compartir aliments, seure a voltant d’una taula sense aparells digitals i tenir una conversa agradable, són aspectes beneficiosos per a l’adolescència i contribueixen a la seva salut.

Estudis demostren, també, que alimentar-nos en família, conversar i menjar de manera lenta, promou que els adolescents reconeguin la sensació de sacietat en els àpats i, indirectament, evita l’obesitat.

Per tant, haver recuperat els àpats en família durant el confinament per la pandèmia haurà recobrat les bones maneres d’alimentar-nos que sempre ha promogut la dieta mediterrània.

Tan de bo que aquests aspectes positius que ens ha dut el virus hagin tornat per quedar-se!

Per finalitzar us proposem un petit qüestionari utilitzat i validat per l’estudi PREDIMED  (estudi de Prevenció en Dieta Mediterrània) amb la finalitat d’ avaluar la nostra adherència a aquest tipus de dieta.

És un test de 14 ítems on un resultat de 9 o més punts indica adherència a la dieta mediterrània: PREDIMED

I recorda que, si aconseguim seguir una dieta equilibrada com la mediterrània estarem contribuint a protegir el nostre cos davant de dues pandèmies mundials amb molt d’impacte actualment: la del covid-19 i la de l’obesitat.

Aina Llobet Ribas– Nutricionista de Grup Llobet – Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica (Col·legiada número 2228)

També et pot interessar: Fer esport i dieta vegana, incompatible? | Aliments que ens ajuden amb la concentració |  L’hortalissa que sembla fruita