Nutrici贸, dieta mediterr脿nia i pand猫mia

Com cada any des de fa 19 anys, el 28 de maig se celebra el Dia Nacional de la Nutrici贸 (DNN), una iniciativa de la Federaci贸 Espanyola de Societats de Nutrici贸, Alimentaci贸 i Diet猫tica (FESNAD) que es repeteix anualment des del 2002.

En un any tan complex i dif铆cil com l鈥檃ctual s鈥檋a volgut dedicar aquest dia a 鈥La Dieta Mediterr脿nia en temps de pand猫mia, ara m茅s que mai鈥, amb l鈥檕bjectiu de promoure una alimentaci贸 i estil de vida saludable en una situaci贸 m茅s necess脿ria que mai.

脡s per aquest motiu que en aquest article volem fixar-nos en les caracter铆stiques principals d鈥檃questa dieta i veure quins aspectes positius pot acabar comportant en una situaci贸 pand猫mica com l鈥檃ctual.

LA DIETA MEDITERR脌NIA

La dieta mediterr脿nia ha estat reconeguda pels cient铆fics internacionals com un patr贸 alimentari i estil de vida dels m茅s equilibrats. Ofereix diversitat de productes que permet combinar el plaer de la taula amb l鈥檈quilibri nutricional i cultural, i tot aix貌 ho fa basant-se en la trilogia hist貌rica del blat, la vinya i l鈥檕livera juntament amb l鈥檃ctivitat f铆sica moderada.

Estudis de diversos pa茂sos han manifestat el paper de la dieta mediterr脿nia en la promoci贸 de la salut i la prevenci贸 de malalties com ara les cardiovasculars, la diabetis o diferents tipus de c脿ncer, entre altres.

Per si no fos prou, la dieta mediterr脿nia; resulta ser una de les que m茅s conv茅 per la salut del nostre planeta. 脡s de les m茅s sostenibles.

Segons un informe del Grup Intergovernamental d鈥橢xperts en Canvi Clim脿tic de Nacions Unides, un canvi global en la dieta enfocat a consumir m茅s aliments d鈥檕rigen vegetal, aix铆 com acabar amb el malbaratament alimentari, es plantegen com a estrat猫gies per lluitar contra el canvi clim脿tic.

Si ens fixem a nivell alimentari, aquesta dieta t茅 les seg眉ents caracter铆stiques:

 • Un elevat consum d鈥檃liments d鈥檕rigen vegetal: hortalisses, fruites, fruits secs, oli d鈥檕liva verge, llegums, cereals integrals… Si ens fixem en els aliments d鈥檕rigen animal, prioritzarem els peixos i les carns blanques m茅s magres. De manera moderada, tamb茅 inclou els ous, les llets fermentades i els formatges.
 • Productes de temporada i que, preferentment, siguin productes locals.
 • Utilitzaci贸 de les herbes arom脿tiques i les esp猫cies: com铆, roman铆, llorer, pebre, orenga, farigola, menta, canyella…
 • La suma d鈥檜n gran nombre de cultures ha deixat petjada en la mediterr脿nia i ha donat lloc a;聽gran riquesa i varietat gastron貌mica. S贸n t铆pics els plats 煤nics ben equilibrats, com els estofats de patates i verdures amb carn o peix, els guisats a l鈥檋ivern, els empedrats de llegum i verdures a l鈥檈stiu, el cusc煤s amb hortalisses i petites porcions de carn, les bases de pa o pasta amb hortalissa escalivada….
 • La pr脿ctica de l鈥檃ctivitat f铆sica a l鈥檃ire lliure gr脿cies al clima.

Els nous estils de vida de la societat han posat en perill l鈥檃dher猫ncia a aquest tipus de dieta. Les tradicionals han estat substitu茂des per altres amb m茅s calories i menys carbohidrats complexes i fibra.

Tamb茅, hi ha hagut canvis de conducte que estan suposant la reducci贸 de l鈥檃ctivitat f铆sica tant a la feina com en temps de lleure (televisi贸, internet, videojocs…). S鈥檋a observat tamb茅 que els joves estan perdent el patr贸 alimentari caracter铆stic dels pa茂sos mediterranis.聽 Ja que consumeixen menys fruites i hortalisses fresques i han augmentat productes greixosos i rics en sucres simples.

Els beneficis demostrats per aquest tipus de dieta la fan del tot recomanable tant a casa com a fora.

CONSELLS PER SEGUIR UNA DIETA MEDITERR脌NIA:

 • Potenciar el consum de fruites, verdures i hortalisses de temporada i proximitat.
 • Incrementar el consum de llegums i fruits secs.
 • Utilitzar l鈥檕li d鈥檕liva verge per cuinar i amanir.
 • Incloure sovint el pa, la pasta, l鈥檃rr貌s i altres cereals (si s贸n integral molt millor) i tamb茅 les patates.
 • Prioritzar el consum de peix i moderar el de carn (especialment les vermelles processades).
 • Tenir en compte l鈥檕u com a bona alternativa de la carn o al peix.
 • Prioritzar l鈥檃igua com beguda principal.
 • Encara que el vi sigui caracter铆stic de la zona, es desaconsella el consum habitual de qualsevol tipus de beguda alcoh貌lica.
 • Fer activitat f铆sica de manera moderada.
 • Adaptar les quantitats i preparacions al tipus de vida, horaris, feina… per evitar ingestes copioses i reduir el malbaratament.
 • Compartir els 脿pats al voltant d鈥檜na taula sempre que sigui possible. Aspectes socials i de conviv猫ncia estan molt vinculats a la dieta mediterr脿nia.

LA DIETA MEDITRR脌NIA I LA PAND脠MIA

Possiblement la pand猫mia actual del Covid-19 est脿 alterant la nostra manera d鈥檃limentar-nos. Segurament mengem pitjor i de manera m茅s desordenada malgrat que una bona alimentaci贸 ens protegeixi del virus. El confinament, les limitacions de mobilitat i els canvis en la nostra manera de viure no s贸n bons aliats de la dieta mediterr脿nia. Hem de ser conscients d鈥檃ix貌 i mica en mica tornar a agafar bones pautes i rutines aliment脿ries.

Afortunadament, no tot 茅s negatiu pel que fa a la relaci贸 entre la pand猫mia i la dieta mediterr脿nia. I 茅s que els beneficis de la D.M provenen tant dels aliments que consumim com de la manera en que els mengem.

Menjar en fam铆lia mantenint els costums de conviv猫ncia tradicionals de la dieta mediterr脿nia influeix en els h脿bits d鈥檃limentaci贸 dels adolescents i prev茅 trastorns de la conducta aliment脿ria. La recerca estableix que algunes rutines d鈥 脿pats familiars com ara compartir aliments, seure a voltant d鈥檜na taula sense aparells digitals i tenir una conversa agradable, s贸n aspectes beneficiosos per a l鈥檃dolesc猫ncia i contribueixen a la seva salut.

Estudis demostren, tamb茅, que alimentar-nos en fam铆lia, conversar i menjar de manera lenta, promou que els adolescents reconeguin la sensaci贸 de sacietat en els 脿pats i, indirectament, evita l鈥檕besitat.

Per tant, haver recuperat els 脿pats en fam铆lia durant el confinament per la pand猫mia haur脿 recobrat les bones maneres d鈥檃limentar-nos que sempre ha promogut la dieta mediterr脿nia.

Tan de bo que aquests aspectes positius que ens ha dut el virus hagin tornat per quedar-se!

Per finalitzar us proposem un petit q眉estionari utilitzat i validat per l鈥檈studi PREDIMED聽 (estudi de Prevenci贸 en Dieta Mediterr脿nia) amb la finalitat d鈥 avaluar la nostra adher猫ncia a aquest tipus de dieta.

脡s un test de 14 铆tems on un resultat de 9 o m茅s punts indica adher猫ncia a la dieta mediterr脿nia:聽PREDIMED

I recorda que, si aconseguim seguir una dieta equilibrada com la mediterr脿nia estarem contribuint a protegir el nostre cos davant de dues pand猫mies mundials amb molt d鈥檌mpacte actualment: la del covid-19 i la de l鈥檕besitat.

Aina Llobet聽Ribas鈥 Nutricionista de Grup Llobet 鈥 Diplomada en Nutrici贸 Humana i Diet猫tica (Col路legiada n煤mero聽2228)

Tamb茅 et pot interessar:聽Fer esport i dieta vegana, incompatible? |聽Aliments que ens ajuden amb la concentraci贸 |聽聽L鈥檋ortalissa que sembla fruita