Salut i bons aliments!

Som a les portes d’un agost que, a principi d’aquest 2020, era difícil d’imaginar per al millor dels guionistes de ficció. Molts farem vacances, però encara desconeixem si les podrem passar a la platja o bé tancats a casa. L’estat d’ànim i el nivell d’activitat seran ben diferents, però, en aquest context incert, us recomano que la vostra cura per l’alimentació no tanqui per vacances.

Tradicionalment, a l’agost tots ens hem saltat la dieta en més d’una ocasió pensant; ja tornarem a la normalitat, a l’activitat, a l’esport, a l’estrès i a les presses de la nova temporada. Però aquest any no sabem si serà així. Davant de la imprevisió, recomano fer cas al dictat de la natura: recórrer a aliments de temporada, el màxim de proximitat i el mínim de processats possible. El nostre organisme ha evolucionat durant milers d’anys d’acord amb el que produeix la natura a cada moment i, per tant, les necessitats del cos responen al que es conrea.

Perquè la hidratació és més important que mai en aquesta època, és temps de carbassó, de cogombre, de tomàquets (el rei de l’estiu!), de ceba i, per tant, d’un bon gaspatxo ben fresquet. Podem afegir-hi síndria, que li dona un punt de dolçor molt especial. La síndria també pot ser un bon berenar o unes bones postres juntament amb el meló i altres fruites amb percentatges d’aigua superiors al 90%. Fruites amb menys aigua com el plàtan, el kiwi o l’alvocat ens poden aportar energia i sals per frenar la deshidratació.

La fruita estrella de l'estiu

Jo visualitzo més la carn a l’hivern i la tardor i relaciono el peix més aviat a l’estiu. Qui ho sap, si no podem o no ens atrevim a anar a la platja, un bon plat de sardines ens hi pot traslladar i, alhora, omplir-nos l’organisme d’àcids grassos Omega 3. També podem apropar-nos al mar amb una bona amanida marinera: amb tonyina, gambetes i bacallà esqueixat; una bona forma de refrescar-nos de forma saludable. Hi podeu sumar algun musclo, una bona càrrega de ferro i iode.

Tot això no significa que haguem de renunciar a les tapes, una bona paella, gelats i qualsevol excés. Però, sense saber on ni com estarem aquesta tardor, millor que l’excepcionalitat sigui puntual i no generalitzada. En definitiva, que el vostre nivell d’alerta, en tots els aspectes, mantingui obert per vacances.

A diferència d’altres anys, aquesta columna se’n va de vacances després d’un centenar d’articles en aquest meravellós diari. Si torna, ho farà d’una altra forma. Tant de bo, durant tot aquest temps, hagi contribuït a fer-vos la lectura agradable i l’alimentació una mica més saludable. Em resta desitjar-vos un bon agost.

Salut i bons aliments!

 Ignasi Llobet, Director General de Grup Llobet

Article publicat al RegiĂł 7, el 26 de juliol de 2020

Articles relacionats: Menjant també bevem | Rodanxes per als ulls| L’onada de calor ja és aquí. Què necessitem? |  6 beneficis de beure aigua | El meló, font de salut i benestar